Scenekunst på skoleskemaet - 18 forvandlende undervisningsforløb i scenekunst i grundskolen

Bogen “Scenekunst på skoleskemaet” er blevet til efter det 3,5 årige undervisningsprojekt Verdensklasser, realiseredes fra 2016 – 2019, støttet af det daværende Kulturministeriet og Uddannelsesministeriet.

Projektet var ledet af Sanseværk, som er del af Egnsteatret i Vordingborg Kommune, og med Siri Haff Andersen som kunstnerisk ansvarlig. 

Her afvikledes 32 undervisningsforløb på folkeskoler i Vordingborg Kommune, hvor professionelle scenekunstnere – skuespillere, performere, dansere og koreografer –  underviste klasser og skabte forestillinger med dem, som blev vist for forældre og andre elever på skolen.

Erfaringer og konkrete ideer til undervisningsforløb formidles dag for dag og trin for trin i bogen ”Scenekunst på skoleskemaet”.

Bogen koster kr. 249,- og købes ved at sende en mail til Helle Iuel på helle@egnsteatret.dk.

 

Mød os på Lærfest i Bella Center den 13. og 14. marts – vi har en stand og Siri holder et oplæg om bogen torsdag kl. 15.15 i lokale 16.

Hvad kan man bruge bogen til?

Bogen kan bruges på to måder. Først og fremmest er det en inspirationsbog til hvordan man kan lave kropslige- og teaterøvelser med eleverne i undervisningen. Herudover kan bogen inspirere til at lave forløb, hvor man inviterer en professionel scenekunstner ud på skolen til et undervisningsforløb. 

 

Inspiration i det daglige

 

Som underviser i grundskolen kan man dykke ned i de enkelte forløb og tage de øvelser, lege og ideer man finder inspirerende, og bruge dem enten som små krydderier i undervisningen eller som inspiration til lidt større kreative forløb. 

I de fleste fag kan det være frugtbart at have stunder hvor man bevæger sig kropsligt, arbejder med fantasi eller kreativitet – måske bare 10 – 15 min i starten af en time. I bogen finder du øvelser og indgangsvinkler til dette. 

Bogen kan også inspirere til hvordan du kan dykke ind i et emne med krop og kreativitet. Man kan fx lave en bevægelses-sekvens ud fra temaet flugt. Eller et interview-format ud fra temaet “missionen til Mars”.

De professionelle scenekunstnere har skrevet ned hvad de har gjort sammen med eleverne, og på den måde kan man få en ny indgangsvinkel til undervisningen. 

 

Undervisningsforløb med  professionelle scenekunstnere 

 

Bogen kan også inspirere jer som skole, til at skabe særlige kreative forløb, hvor I inviterer en scenekunstner ud på skolen til fx at lave en forestilling med jeres elever. 

Denne type forløb er en stærk og intens oplevelse for eleverne, der kan sætte sig dybe spor af fællesskab, kreativitet og inspiration. Det kan styrke kropslighed, evne til fremstilling og kendskab til kreative processer. En kreativ proces fra en idé gennem en kreativ udvikling – med sit kaos og kriser undervejs –  og frem til at færdige produkt, er en utrolig vigtig proces at kende, uanset om man skal skabe en forestilling, en virksomhed, et nyt produkt eller andet. Der kan søges midler til at få en professionel scenekunstner ud på skolen gennem Huskunstnerordningen. 

 

www.kunst.dk/for ansoegere/soeg-tilskud/huskunstnerordningen

"Det er en inspirerende udgivelse, som åbner op for mange alternative muligheder for arbejde med scenekunst. Et godt udgangspunkt for at kunne skabe et kreativt læringsrum. Anbefales til skoler, der ønsker inspiration til at undervise i scenekunst samt folkebiblioteker med stor efterspørgsel af pædagogisk litteratur” - - - Lektørudtalelse ved Henrik Munch Jørgensen

"Jeg lånte en bunke bøger om drama/teaterøvelser for børn og unge på biblioteket - heriblandt scenekunst på skoleskemaet. Denne bog var nok den inspirationsbog jeg bedst kunne bruge til formålet." - - - Dramalærer